Składniki
- 12 mrożonych szparagów
- osolona woda
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 40 g miękkiego masła
- 4 plastry parzonej wędzonej szynki
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 60 g tartego sera gouda
Przygotowanie
Zamrożone szparagi włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Szparagi odlać, nieco ostudzić i przekroić w poprzek.
Kromki pieczywa tostowego ułożyć w natłuszczonej płytkiej formie do zapiekanek i grubo posmarować masłem. Szynkę pokroić w paseczki. Na kromkach pieczywa ułożyć najpierw szparagi, a potem paseczki szynki.
Jajka ubić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polać tosi ze szparagami. Posypać startym serem gouda. Formę wsunąć na ruszt w piekarniku.
Temperatura pieczenia: 160-180°C. Czas zapiekania: ok. 15 minut.
Gotowe tosty ze szparagan od razu podawać.