Tosty ze szparagami

Składniki

  • 12 mrożonych szparagów
  • osolona woda
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 40 g miękkiego masła
  • 4 plastry parzonej wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 60 g tartego sera gouda

Przygotowanie

Zamrożone szparagi włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Szparagi odlać, nieco ostudzić i przekroić w poprzek.

Kromki pieczywa tostowego ułożyć w natłuszczonej płytkiej formie do zapiekanek i grubo posmarować masłem. Szynkę pokroić w paseczki. Na kromkach pieczywa ułożyć najpierw szparagi, a potem paseczki szynki.

Jajka ubić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polać tosi ze szparagami. Posypać startym serem gouda. Formę wsunąć na ruszt w piekarniku.

Temperatura pieczenia: 160-180°C. Czas zapiekania: ok. 15 minut.

Gotowe tosty ze szparagan od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *