Składniki
- 60 dag mięsa z piersi indyka lub kurczaka
- 80 dag małych białych pieczarek
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- 2 kieliszki brandy
- 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju słonecznikowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka margaryny lub masła
- starta gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki) i kilka gałązek do przybrania
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
- ewentualnie 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Mięso przepuścić przez maszynkę, wymieszać (lub jeszcze lepiej zmiksować) razem z cebulą, czosnkiem, posiekaną zieleniną, śmietaną i jajkami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, tartą gałką i sokiem z cytryny, ewentualnie kupną przyprawą do kurczaka – masa powinna być pikantna.
Pieczarki dokładnie oczyścić i osuszyć.
Większe pokroić na połowy, mniejsze pozostawić w całości.
Skropić obficie sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
Następnie udusić na margarynie, ostudzić i połączyć z masą mięsną.
Masę mięsną przełożyć do natłuszczonej keksowej foremki, przykryć folią aluminiową i włożyć do większej formy napełnionej wodą, tak aby sięgała ona do wysokości foremki z pasztetem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180°C) na około półtorej godziny (sprawdzać czy gotowe za pomocą wykałaczki, podobnie jak robi się to w przypadku ciasta, patyczek zanurzony w pasztecie po wyjęciu powinien być suchy).
Ostudzić i podawać na zimno z dodatkiem pieczywa i marynowanych ogórków lub grzybków.