Tort wątróbkowy

Składniki

Naleśniki:

  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 1/2 l mleka
  • 5 jajek
  • cebula
  • 2 szklanki mąki

Farsz:

  • 2 duże marchewki
  • cebula
  • olej

Ponadto:

  • majonez
  • starty żółty ser lub jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie

Wątróbkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę ścieramy na tarce, dodajemy do masy z wątróbki, mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Z ciasta na oleju smażymy naleśniki.

Robimy farsz. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy marchewkę i mieszając, dusimy na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru.

Naleśniki układamy warstwowo, smarując je na przemian: jeden majonezem, a drugi farszem. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy serem lub startym na tarce jajkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *