Składniki
Naleśniki:
- 1/2 kg wątróbki wieprzowej
- 1/2 l mleka
- 5 jajek
- cebula
- 2 szklanki mąki
Farsz:
- 2 duże marchewki
- cebula
- olej
Ponadto:
- majonez
- starty żółty ser lub jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie
Wątróbkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę ścieramy na tarce, dodajemy do masy z wątróbki, mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Z ciasta na oleju smażymy naleśniki.
Robimy farsz. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy marchewkę i mieszając, dusimy na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru.
Naleśniki układamy warstwowo, smarując je na przemian: jeden majonezem, a drugi farszem. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy serem lub startym na tarce jajkiem.