Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej lub wołowej
- 2 łyżki oliwy
- mała cebula
- sok z cytryny
- 5 dag parmezanu (można zastąpić go ostrym żółtym serem)
- pomidor
- świeży ogórek
- plasterki cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, wymieszać z oliwą, dodać posiekaną cebulę, pieprz, sól i sok z cytryny, podzielić na 4 porcje.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim porcje mięsa. Udekorować potrawę plasterkami pomidora, ogórka i cytryny oraz natką. Podawać z białym pieczywem i marynowanymi grzybkami.
Najlepiej przyprawiać maggi i ziołami (bazylią, majerankiem, orégano) w różnych kompozycjach.