Tatar po włosku

Składniki

  • 40 dag polędwicy końskiej lub wołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula
  • sok z cytryny
  • 5 dag parmezanu (można zastąpić go ostrym żółtym serem)
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • plasterki cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, wymieszać z oliwą, dodać posiekaną cebulę, pieprz, sól i sok z cytryny, podzielić na 4 porcje.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim porcje mięsa. Udekorować potrawę plasterkami pomidora, ogórka i cytryny oraz natką. Podawać z białym pieczywem i marynowanymi grzybkami.

Najlepiej przyprawiać maggi i ziołami (bazylią, majerankiem, orégano) w różnych kompozycjach.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *