Tarta z warzywami

Składniki

  • brokuł
  • 2 pietruszki
  • żółta papryka
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag margaryny
  • po 1/2 łyżeczki soli i tymianku

Przygotowanie

Składniki ciasta połączyć z 5 łyżkami zimnej wody, zagnieść elastyczne ciasto. Połowę przełożyć do natłuszczonej formy do tarty. Posypać startą gałką muszkatołową. Schłodzić.

Ciasto w formie lekko zrumienić w gorącym piekarniku (można to zrobić poprzedniego dnia).

Brokuł zblanszować we wrzątku. Osączyć, podzielić na różyczki. Oczyszczone pietruszki, paprykę i boczek wędzony pokroić w kostkę. Wymieszać z brokułem oraz osączonym groszkiem.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dobrze doprawić solą i pieprzem. Połączyć z masą warzywną. Wyłożyć na podpieczone ciasto, zakryć jego odłożoną resztą. Zapiekać 15 minut w 200 st. Najlepiej podawać na ciepło razem z pomidorkami i ostrym sosem ziołowym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *