Szynka z musem ananasowym

Składniki

  • 10 plastrów chudej, gotowanej szynki
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 1 kieliszek koniaku lub winiaku
  • 2-3 szklanki galarety mięsnej (ilość zależy od głębokości półmiska)
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • zielenina

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, dodać 3 łyżki gorącego soku z ananasów i dokładnie wymieszać, by się całkowicie rozpuściła.

W malakserze rozbić na mus 8 plastrów ananasa, do­dać koniak, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.

Mus, w równych ilościach, rozłożyć na pla­strach szynki, zwinąć w zgrabne rożki.

Porcje ułożyć na okrągłym półmisku, węższym końcem do środka, na środku położyć krążek ananasa, pozostały pokroić na części i ułożyć je dekoracyjnie między porcjami.

Ca­łość zalać dwu- lub trzykrotnie galaretą, by porcje szynki były równomiernie przykryte.

Postawić w chłod­nym miejscu, aż stężeje.

Przed podaniem przybrać zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *