Szynka z chrzanowym kremem

Składniki

  • 10 plastrów gotowanej szynki
  • 1 szklanka kwaśnej kremówki
  • 5 przepiórczych jajeczek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka mielonej żelatyny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • zielenina

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Gdy napęcznieje, rozprowadzić we wrzącym mleku.

Śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubić na puch, dodać chrzan, przyprawy, rozpuszczoną żelatynę, składniki delikatnie i dokładnie połączyć.

Z plastrów szynki formować zgrabne rożki, napełnić kremem, układać na okrągłym półmisku wąską częścią do środ­ka i odstawić w chłodne miejsce, by krem stężał.

Przed podaniem przybrać połówkami przepiórczych jajeczek, cząstkami pomidora, plasterkami ogórka i zie­leniną.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *