Składniki
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 1 szklanka kwaśnej kremówki
- 5 przepiórczych jajeczek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka mielonej żelatyny
- 2 łyżki mleka
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- zielenina
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Gdy napęcznieje, rozprowadzić we wrzącym mleku.
Śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubić na puch, dodać chrzan, przyprawy, rozpuszczoną żelatynę, składniki delikatnie i dokładnie połączyć.
Z plastrów szynki formować zgrabne rożki, napełnić kremem, układać na okrągłym półmisku wąską częścią do środka i odstawić w chłodne miejsce, by krem stężał.
Przed podaniem przybrać połówkami przepiórczych jajeczek, cząstkami pomidora, plasterkami ogórka i zieleniną.