Składniki
- 2 kg szynki
- 1/2 szklanki konfitur brzoskwiniowych
- 1/4 szklanki miodu w płynie
- 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Szynkę ponacinać na krzyż do głębokości 5 cm. Włożyć do brytfanny. Piec przez 2 godziny.
W małym rondelku wymieszać konfitury, miód i przyprawy. Delikatnie podgrzewać, aż mieszanina się zagotuje. Wmieszać sok cytrynowy i skrobię, dodać do mieszaniny. Dusić, aż zgęstnieje. Szynkę polać sosem i piec jeszcze przez 30 minut, polewając sokami z pieczenia co 7-10 minut.
Podawać na gorącym półmisku z warzywami i owocami.