Szynka w polewie miodowej

Składniki

  • 2 kg szynki
  • 1/2 szklanki konfitur brzoskwiniowych
  • 1/4 szklanki miodu w płynie
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Szynkę ponacinać na krzyż do głębokości 5 cm. Włożyć do brytfanny. Piec przez 2 godziny.

W małym rondelku wymieszać konfitury, miód i przyprawy. Delikatnie podgrzewać, aż mieszanina się zagotuje. Wmieszać sok cytrynowy i skrobię, dodać do mieszaniny. Dusić, aż zgęstnieje. Szynkę polać sosem i piec jeszcze przez 30 minut, polewając sokami z pieczenia co 7-10 minut.

Podawać na gorącym półmisku z warzywami i owocami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *