Szynka w cieście

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki wędzonej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 50 dag smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szynkę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka, dodać warzywa, przyprawy i wlać tyle wrzątku, aby mięso było przykryte. Gotować na małym ogniu 1,5 godz. Ugotowaną szynkę pozostawić w wywarze do ostygnięcia, wyjąć, osączyć i osuszyć. Zrobić ciasto.

Do mąki dodać sól, pieprz, smalec i kilka łyżek zimnej wody. Zagnieść gęste, niezbyt twarde ciasto. Uformować z niego kulę i pozostawić przez godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując mąką na stolnicy, oblepić plackiem szynkę i ułożyć ją na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze.

Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około godziny w 200°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *