Składniki
- 1,5 kg surowej szynki wędzonej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 2 cebule
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 50 dag smalcu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szynkę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka, dodać warzywa, przyprawy i wlać tyle wrzątku, aby mięso było przykryte. Gotować na małym ogniu 1,5 godz. Ugotowaną szynkę pozostawić w wywarze do ostygnięcia, wyjąć, osączyć i osuszyć. Zrobić ciasto.
Do mąki dodać sól, pieprz, smalec i kilka łyżek zimnej wody. Zagnieść gęste, niezbyt twarde ciasto. Uformować z niego kulę i pozostawić przez godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując mąką na stolnicy, oblepić plackiem szynkę i ułożyć ją na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze.
Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około godziny w 200°C.