Sztuka mięsa z ziemniakami z rosołu i sosem chrzanowym

Składniki

Sztuka mięsa:

  • 1 kg mostka wołowego
  • 5 marchewek (ok. 400 g)
  • 1/4 bulwy selera korzeniowego (ok. 300 g)
  • 3 cebule (ok. 150 g)
  • 2 pory (ok. 500 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki z rosołu:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 l rosołu z mięsa wołowego

Sos chrzanowy:

  • 100 g homogenizowanej kremowej śmietany
  • 1-2 łyżki utartego chrzanu
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz

Na przybranie:

  • posiekana natka pietruszki lub starty na paseczki świeży korzeń chrzanu

Przygotowanie

Sztuka mięsa – Marchewki i seler obrać i rozdrobnić.

Cebule podzielić na ćwiartki.

Obciąć ciemnozielone części porów i razem z białymi starannie umyć.

Pokrajać na kawałki.

Odciąć łodyżki natki pietruszki.

Ziemniaki z rosołu – Ziemniaki obrać, umyć i zalać zimną wodą. Przyrządzenie rozpocząć na mniej więcej godzinę przed jedzeniem.

Ziemniaki pokroić w kostkę, gotować do miękkości w rosole ze sztuki mięsa lub z granulatu (Instant), z oczyszczoną i drobno pokrojoną włoszczyzną.

W ten sposób zintensyfikuje się smak bulionu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *