Sznycle wilanowskie

Składniki

  • 50 dag chudej wieprzowiny bez kości
  • 1 mała puszka pasztetu z drobiu
  • 1 jajko
  • tarta bułka lub garść pokruszonych płatków kukurydzianych
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej zieleniny

Przygotowanie

Mięso lekko rozbić, natrzeć sokiem z cy­tryny i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Filety obtoczyć w posiekanej zieleninie, następnie z obu stron posmarować pasztetem drobiowym.

Jajko lekko ubić ze szczyptą soli i pieprzu.

Sznycle maczać w jajku i panierować w tar­tej bułce.

Smażyć z obu stron na złoty kolor, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 5 minut, aby sznycle ?doszły”.

W tym samym celu można też usma­żone sznycle wstawić do nagrzanego pie­karnika.

Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *