Składniki
- 50 dag chudej wieprzowiny bez kości
- 1 mała puszka pasztetu z drobiu
- 1 jajko
- tarta bułka lub garść pokruszonych płatków kukurydzianych
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny
Przygotowanie
Mięso lekko rozbić, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Filety obtoczyć w posiekanej zieleninie, następnie z obu stron posmarować pasztetem drobiowym.
Jajko lekko ubić ze szczyptą soli i pieprzu.
Sznycle maczać w jajku i panierować w tartej bułce.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 5 minut, aby sznycle ?doszły”.
W tym samym celu można też usmażone sznycle wstawić do nagrzanego piekarnika.
Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.