Składniki
- 3 dorodne, duże gruszki
- 50 dag wołowiny zrazowej
- smażone borówki lub żurawiny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 6 goździków
- sok z cytryny
- liście sałaty
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Obrane gruszki podzielić na połowę, usunąć gniazda nasienne.
W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę (szklanka + 2 łyżki) z cukrem i sokiem z cytryny.
Na wrzątek położyć przygotowane gruszki, gotować przez 8-10 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą.
Zestawić do wychłodzenia.
Wołowinę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę – mięso powinno być jednolite i gładkie, dodać jajko, żółtko oraz przyprawy, całość wyrobić, formować 6 zgrabnych sznycelków, w środek każdego wcisnąć goździk.
Na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć sznycelki przez 4-5 minut z każdej strony.
Z usmażonych porcji wyjąć goździki, przełożyć na wyłożony liśćmi sałaty półmisek.
Na każdym sznycelku położyć napełnioną borówkami połówkę gruszki, stroną wypukłą do góry.
Podawać gorące.