Sznycelki z gruszkami

Składniki

  • 3 dorodne, duże gruszki
  • 50 dag wołowiny zrazowej
  • smażone borówki lub żurawiny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 6 goździków
  • sok z cytryny
  • liście sałaty
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Obrane gruszki podzielić na połowę, usunąć gniazda nasienne.

W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę (szklanka + 2 łyżki) z cukrem i sokiem z cytryny.

Na wrzątek położyć przygotowane gruszki, gotować przez 8-10 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą.

Zesta­wić do wychłodzenia.

Wołowinę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę – mięso powinno być jednolite i gładkie, dodać jaj­ko, żółtko oraz przyprawy, całość wyrobić, formować 6 zgrabnych sznycelków, w środek każdego wcisnąć goździk.

Na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć sznycelki przez 4-5 minut z każdej strony.

Z usma­żonych porcji wyjąć goździki, przełożyć na wy­łożony liśćmi sałaty półmisek.

Na każdym sznycelku położyć napełnioną borówkami połówkę gruszki, stroną wypukłą do góry.

Podawać gorące.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *