Składniki
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag wędzonego boczku
- 50 dag małych, zamkniętych pieczarek
- przyprawa prowansalska
- sól
- pieprz
- olej
- liście sałaty i krążki ananasa do dekoracji
Przygotowanie
Z wątróbki usunąć żyłki, podzielić na równej wielkości kawałki.
Boczek pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Porcje wątróbki owinąć w plasterki boczku, nadziewać na szpadki, dzieląc pieczarkami w taki sposób, by na początku i końcu szpadki była pieczarka.
Gotowe posypać przyprawami, układać na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20 minut.
Podawać, gdy boczek i pieczarki lekko się zrumienią.
Szaszłyki układać na plastrach ananasa, ułożonych na liściach sałaty.