Szaszłyki z dzika

Składniki

  • 0,7 kg dziczyzny
  • 0,3 kg boczku wędzonego
  • przyprawa do dziczyzny
  • 3 cebule
  • zioła prowansalskie
  • vegeta
  • pieprz
  • patyki do szaszłyków
  • olej

Marynata:

  • 200 ml wina wytrawnego czerwonego
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą (ostra francuska)
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Dziczyznę pokroić na kawałki około 1,5 x 1,5 cm, podobnie boczek.

Cebulę pokroić w plasterki.

Dziczyznę wymieszać z pieprzem,przyprawą do dziczyzny, ziołami prowansalskimi i vegetą.

Można zostawić ja w nich na godzinę, wtedy dobrze nimi przejdzie.

Na patyk od szaszłyka nabijać – kawałek dziczyzny, boczek, cebulkę, starając się by obok dziczyzny był zawsze kawałek boczku.

Gotowe szaszłyki obsmażyć na rozgrzanym oleju ( na dość silnym ogniu) i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Zalać je marynatą (wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą).

Piec w 180°C przez około 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *