Składniki
- 0,7 kg dziczyzny
- 0,3 kg boczku wędzonego
- przyprawa do dziczyzny
- 3 cebule
- zioła prowansalskie
- vegeta
- pieprz
- patyki do szaszłyków
- olej
Marynata:
- 200 ml wina wytrawnego czerwonego
- 2 łyżki musztardy z gorczycą (ostra francuska)
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Dziczyznę pokroić na kawałki około 1,5 x 1,5 cm, podobnie boczek.
Cebulę pokroić w plasterki.
Dziczyznę wymieszać z pieprzem,przyprawą do dziczyzny, ziołami prowansalskimi i vegetą.
Można zostawić ja w nich na godzinę, wtedy dobrze nimi przejdzie.
Na patyk od szaszłyka nabijać – kawałek dziczyzny, boczek, cebulkę, starając się by obok dziczyzny był zawsze kawałek boczku.
Gotowe szaszłyki obsmażyć na rozgrzanym oleju ( na dość silnym ogniu) i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać je marynatą (wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą).
Piec w 180°C przez około 30 minut.