Szaszłyki z bakłażanem i cukinią

Składniki

  • 600 g wieprzowej karkówki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oleju sezamowego z przyprawami
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 4 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Karkówkę pokroić na kawałki o długości 3 cm i grubości 1 cm.

Obraną cebulę pokroić w kostkę, obrany czosnek posypać solą i rozgnieść.

Wszystkie składniki wymieszać z sosem sojowym, ziołami i olejem.

Mięso zalać marynatą i wstawić do lodówki.

Warzywa opłukać, osuszyć i pokroić tak, jak karkówkę, po czym osuszyć na papierowych serwetkach.

Cebule obrać, większe z nich przekroić na pół.

Karkówkę osaczyć na sicie.

Warzywa wymieszać z marynatą, aby były jednakowo zwilżone.

W razie potrzeby dodać trochę oleju.

Wszystkie składniki nakłuć na szpadki do szaszłyków i grillować, pozostawiając 12-centymetrowe odstępy między szaszłykami.

W razie potrzeby należy je obracać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *