Składniki
- 900 g mięsa aligatora bez kości (mięso aligatora dostępne jest w specjalistycznym sklepie, ale zamówienie powinno być złożone z wyprzedzeniem)
Marynada:
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 1/2 łyżki zmielonych brazylijskich orzeszków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i proszku czosnkowego
- po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i proszku cebulowego
- 2 łyżeczki melasy
- 4 łyżeczki soku z limony
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki gorącej wody
Sos:
- 1/2 szklanki masła z orzeszków ziemnych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
Przygotowanie
Bambusowe patyczki moczyć w wodzie. Mięso aligatora pokroić w kostki o boku 12 mm. Nabić na patyczki. Ułożyć w dużym, płytkim rondlu.
Marynada: W misce zmiksować wszystkie składniki. Polać mięso aligatora. Marynować pod przykryciem w lodówce przez 3 1/2 – 4 godziny.
Piec mięso na grillu, na dużym ogniu przez 10-12 minut, lub aż mięso będzie dobrze upieczone.
Sos: W robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki. Podawać w osobnym naczyniu.