Szaszłyki z aligatora

Składniki

  • 900 g mięsa aligatora bez kości (mięso aligatora dostępne jest w specjalistycznym sklepie, ale zamówienie powinno być złożone z wyprzedzeniem)

Marynada:

  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 1/2 łyżki zmielonych brazylijskich orzeszków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i proszku czosnkowego
  • po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i proszku cebulowego
  • 2 łyżeczki melasy
  • 4 łyżeczki soku z limony
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki gorącej wody

Sos:

  • 1/2 szklanki masła z orzeszków ziemnych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire

Przygotowanie

Bambusowe patyczki moczyć w wodzie. Mięso aligatora pokroić w kostki o boku 12 mm. Nabić na patyczki. Ułożyć w dużym, płytkim rondlu.

Marynada: W misce zmiksować wszystkie składniki. Polać mięso aligatora. Marynować pod przykryciem w lodówce przez 3 1/2 – 4 godziny.

Piec mięso na grillu, na dużym ogniu przez 10-12 minut, lub aż mięso będzie dobrze upieczone.

Sos: W robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki. Podawać w osobnym naczyniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *