Szaszłyki nadpilickie

Składniki

  • 50?60 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 4 średnie cebule lub 8 dymek(bez szczypiorku)
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 2 dojrzałe, ale jędrne banany
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka suszonego majeranku lub rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub dobry olej

Przygotowanie

Kawałki mięsa skropić sokiem z cytryny natrzeć pokruszonym majerankiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) przynajmniej na pół godziny. Każdą cebulę przekroić na cztery części (dymkę na dwie). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę, banany obrać i pokroić w kostkę lub talarki, wymieszać z 1-2 łyżkami sosu z cytryny, żeby owoce nie ściemniały. Na szpadki szaszłykowe nadziewać na przemian kawałki mięsa, cebulę i owoce, polać oliwą i grillować na rozgrzanym ruszcie około 15 minut, często obracając. Przed podaniem można jeszcze posypać przyprawami – jeśli lubimy pikantne szaszłyki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *