Szaszłyki hawajskie

Składniki

  • ok. kilogram piersi kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka oliwy
  • przyprawy (np. czosnek, curry, chilli, pieprz cytrynowy, sól)

Sos musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • kilka łyżek zalewy ananasowej
  • mały jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki chilli w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Piersi pokroić na kawałki. Z oliwy, miodu i przypraw przygotować marynatę (przypraw dałam naprawdę sporo), zalać mięso i odstawić do lodówki na około trzy godziny.

Owoce i paprykę pokroić na kawałki. Nadziewać na patyczki na przemian z kurczakiem i boczkiem. Zalewę odlać do formy, następnie ułożyć w niej gotowe szaszłyki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200°C.

Sos: Musztardę, ketchup i posiekaną natkę pietruszki wymieszać, dodawać stopniowo jogurt i sok ananasowy, ciągle mieszając. Przyprawić.

Przed podaniem schłodzić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *