Składniki
Szaszłyk:
- 250 g wieprzowiny bez kości
- 250 g wołowiny bez kości
- 2 strąki świeżej papryki (ok. 400 g)
- 1 pęczek gładkiej natki pietruszki
- 2 cebule (ok. 100 g)
- 100 g boczku wędzonego
- 125 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1/2 l wody
- 1/8 l keczupu pomidorowego
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
Ryż:
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1/2 l wody
- sól
Przygotowanie
Szaszłyk – Wieprzowe i wołowe mięso pokrajać na poręczne kawałki.
Strąki świeżej papryki po umyciu przepołowić, usunąć nasiona i pokroić w prostokąty.
Z łodyżek natki pietruszki oskubać listki.
Cebule pokrajać na cztery części.
Plasterki boczku wędzonego pokrajać na kawałki wielkości 3-4 cm.
Pędzlem kuchennym bardzo starannie oczyścić pieczarki (nie myć, gdyż zbrązowieją).
Odciąć końce trzonów.
Przyrządzenie rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.