Szaszłyk z ryżem

Składniki

Szaszłyk:

  • 250 g wieprzowiny bez kości
  • 250 g wołowiny bez kości
  • 2 strąki świeżej papryki (ok. 400 g)
  • 1 pęczek gładkiej natki pietruszki
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 125 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 l wody
  • 1/8 l keczupu pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta cukru

Ryż:

  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1/2 l wody
  • sól

Przygotowanie

Szaszłyk – Wieprzowe i wołowe mięso pokrajać na poręczne kawałki.

Strąki świeżej papryki po umyciu przepołowić, usunąć nasiona i pokroić w prostokąty.

Z łodyżek natki pietruszki oskubać listki.

Cebule pokrajać na cztery części.

Plasterki boczku wędzonego pokrajać na kawałki wielkości 3-4 cm.

Pędzlem kuchennym bardzo starannie oczyścić pieczarki (nie myć, gdyż zbrązowieją).

Odciąć końce trzonów.

Przyrządzenie rozpocząć na około 30 minut przed jedzeniem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *