Składniki
- 25 dag mielonej wołowiny
- 12-16 kromek bułki paryskiej
- 10 dag mielonej słoniny
- 10 dag masła
- łyżka majeranku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką i majerankiem. Formować kotleciki, nadziewając je w środku farszem ze słoniny.
Zawijać brzegi kotlecików tak, aby utworzyły się kiełbaski z nadzieniem. Na szpadki do szaszłyków nabijać kolejno: bułkę, kiełbaskę, bułkę, kiełbaskę, bułkę. Smarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle. Piec na średnim ogniu przez 10 minut.
Podawać z kwaszonym ogórkiem lub surówką z pomidorów i ogórków.