Szaszłyk z nadzieniem

Składniki

  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 12-16 kromek bułki paryskiej
  • 10 dag mielonej słoniny
  • 10 dag masła
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką i majerankiem. Formować kotleciki, nadziewając je w środku farszem ze słoniny.

Zawijać brzegi kotlecików tak, aby utworzyły się kiełbaski z nadzieniem. Na szpadki do szaszłyków nabijać kolejno: bułkę, kiełbaskę, bułkę, kiełbaskę, bułkę. Smarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle. Piec na średnim ogniu przez 10 minut.

Podawać z kwaszonym ogórkiem lub surówką z pomidorów i ogórków.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *