Szaszłyk wieprzowy

Składniki

  • 40 dag wieprzowiny bez kości
  • 10-15 dag śliwek suszonych
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 10 dag cebuli
  • 2-3 dag migdałów
  • 60-80 ml octu winnego
  • 15 ml oliwy
  • 2 dag mąki
  • oliwa do smażenia
  • szałwia
  • estragon
  • goździki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte i przygotowane mięso pokroić w spore plastry (mniej więcej kwadraty o boku 3 cm i grubości 0,5 cm).

Ułożyć je w naczyniu i polać octem zmieszanym z oliwą i przyprawami.

Odstawić naczynie do lodówki na 48 godzin.

Migdały obrać ze skórki (można sparzyć we wrzątku, łatwiej odchodzi).

Śliwki umyć i pozbyć się pestek, w ich miejsce włożyć migdały.

Cebulę obrać i pokroić w plasterki.

Nadziewać na drewniane patyczki w dowolnej kolejności.

Gotowe szaszłyki posypać delikatnie mąką i obsmażyć z obydwu stron.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *