Składniki
- 40 dag wieprzowiny bez kości
- 10-15 dag śliwek suszonych
- 10 dag boczku wędzonego
- 10 dag cebuli
- 2-3 dag migdałów
- 60-80 ml octu winnego
- 15 ml oliwy
- 2 dag mąki
- oliwa do smażenia
- szałwia
- estragon
- goździki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyte i przygotowane mięso pokroić w spore plastry (mniej więcej kwadraty o boku 3 cm i grubości 0,5 cm).
Ułożyć je w naczyniu i polać octem zmieszanym z oliwą i przyprawami.
Odstawić naczynie do lodówki na 48 godzin.
Migdały obrać ze skórki (można sparzyć we wrzątku, łatwiej odchodzi).
Śliwki umyć i pozbyć się pestek, w ich miejsce włożyć migdały.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Nadziewać na drewniane patyczki w dowolnej kolejności.
Gotowe szaszłyki posypać delikatnie mąką i obsmażyć z obydwu stron.