Szaszłyk po egipsku

Składniki

  • 50 dag mielonej baraniny
  • cebula
  • jajo
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 12 pieczarek
  • strąk czerwonej papryki
  • 12 cebulek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso wymieszać z jajem, posiekaną cebulą i roztartym czosnkiem; przyprawić solą, pieprzem i mielonym tymiankiem. Formować podłużne kiełbaski (długości około 5 cm i grubości 2 cm). Na szpadki do szaszłyków nabijać kiełbaski, przekładając je pieczarką, cebulką i kawałkiem papryki. Smarować olejem i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu przez 5-6 min. Podawać z ryżem na sypko lub białym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *