Składniki
- 1 kg strusiego mięsa
- 25 dag boczku w plastrach
- pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- olej do smażenia
Marynata:
- 2/3 łyżki soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- łyżeczka tymianku
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- po pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego i octu winnego niepełna
- łyżka sosu Worcester
- drobno posiekana cebula
Przygotowanie
Mięso ponacinać w poprzek włókien. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w głębokiej salaterce. Włożyć mięso, kilka razy obrócić, przykryć i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przewracać 2-3 razy dziennie. Wyjąć z marynaty, w nacięcia włożyć plastry boczku, obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny, polać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec, aż będzie miękkie, polewając je sosem z dna brytfanny.
Podawać na gorąco z kluseczkami kładzionymi i miską kolorowych sałat polanych sosem winegret lub na zimno – z piklami.