Struś pieczony

Składniki

  • 1 kg strusiego mięsa
  • 25 dag boczku w plastrach
  • pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 2/3 łyżki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • po pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego i octu winnego niepełna
  • łyżka sosu Worcester
  • drobno posiekana cebula

Przygotowanie

Mięso ponacinać w poprzek włókien. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w głębokiej salaterce. Włożyć mięso, kilka razy obrócić, przykryć i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przewracać 2-3 razy dziennie. Wyjąć z marynaty, w nacięcia włożyć plastry boczku, obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny, polać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec, aż będzie miękkie, polewając je sosem z dna brytfanny.

Podawać na gorąco z kluseczkami kładzionymi i miską kolorowych sałat polanych sosem winegret lub na zimno – z piklami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *