Strudel z indykiem i szpinakiem

Składniki

  • 40 dag wędzonego filetu z indyka w plastrach
  • 10 dag sera żółtego (np. edamskiego)
  • 1 kg mrożonego szpinaku
  • 3 czerwone papryki
  • cebula
  • 5 dag masła
  • słodka papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

Przygotować ciasto: z mąki, oleju, soli i 1/2 szklanki letniej wody sporządzić ciasto, odstawić pod przykryciem na 2 godziny.

Szpinak rozmrozić, paprykę pokroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i pokroić w paski. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać szpinak i dusić, aż odparuje cały płyn. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser pokroić w kostkę. Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto rozwałkować na serwecie na cienki placek, rozłożyć na nim szpinak, ser, paprykę i plastry mięsa. Całość zwinąć, strudel włożyć do blachy, tak aby ?szew” ciasta znajdował się na spodzie. Piec ok. 35 minut.

Podawać pokrojony w plastry i oproszony mieloną słodką papryką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *