Składniki
- 2 duże plastry wołowiny stekowej lub 4 plastry wołowej polędwicy
- zmiażdżony lub rozbity w moździerzu czarny pieprz
- masło do smażenia
- sól
Sos:
- duża łyżka koniaku, winiaku lub brandy
- 3 łyżki gęstej, lekko kwaśnej śmietany kremowej
Przygotowanie
Mięsa nie rozbijać.
Plastry natrzeć niewielką ilością soli i obtaczać w pieprzu w taki sposób, by był dość mocno wgnieciony w mięso.
Na mocno rozgrzaną patelnię włożyć masło, od razu kłaść przygotowane steki, lekko zrumienić z obu stron, zmniejszyć ogień i zrumienić raz jeszcze.
Zdjąć z patelni na wygrzany półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika.
Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać koniak lub inny alkohol, dodać śmietanę i, cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia (powinien mieć aksamitną konsystencję).
Bardzo ciepłe steki polać gorącym sosem, podawać z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta oraz z zieloną sałatą skropioną sokiem z cytryny.
Steki przygotować tylko ze świeżego mięsa.
Przechowywane w lodówce lub mrożone nie nadaje się.