Steki z pieprzem

Składniki

  • 2 duże plastry wołowiny stekowej lub 4 plastry wołowej polędwicy
  • zmiażdżony lub rozbity w moździerzu czarny pieprz
  • masło do smażenia
  • sól

Sos:

  • duża łyżka koniaku, winiaku lub brandy
  • 3 łyżki gęstej, lekko kwaśnej śmietany kremowej

Przygotowanie

Mięsa nie rozbijać.

Plastry natrzeć niewielką ilością soli i obtaczać w pieprzu w taki sposób, by był dość mocno wgnieciony w mięso.

Na mocno rozgrzaną patel­nię włożyć masło, od razu kłaść przygotowane steki, lekko zrumienić z obu stron, zmniejszyć ogień i zrumienić raz jeszcze.

Zdjąć z patelni na wy­grzany półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika.

Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać koniak lub in­ny alkohol, dodać śmietanę i, cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia (powinien mieć aksamitną konsystencję).

Bardzo ciepłe steki polać gorącym sosem, podawać z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta oraz z zielo­ną sałatą skropioną sokiem z cytryny.

Steki przygotować tylko ze świeżego mięsa.

Przechowywane w lodówce lub mrożone nie nadaje się.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *