Steki z jelenia z pieczarkami

Składniki

(6 porcji)

  • 1 kg mięsa z udźca jelenia
  • 285 g konserwowych pieczarek z zalewą
  • 2 szklanki przyprawionej tartej bułki
  • 1 jajko (lekko roztrzepane)
  • 1/4 szklanki łagodnego oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Podzielić mięso na steki odpowiedniej wielkości o grubości 2,5 cm.

Zanurzać w mieszaninie jajka i mleka.

Obtaczać w tartej bułce.

Rozgrzać olej w dużym rondlu.

Smażyć steki przez 2 1/2 minut z każdej strony na złoty kolor.

Na wierzch położyć pieczarki i zalać zalewą.

Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut.

Wymieszać mąkę z małą ilością wody.

Dodawać do sosu małymi porcjami.

Gotować na małym ogniu do zagęszczenia i od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *