Składniki
(6 porcji)
- 1 kg mięsa z udźca jelenia
- 285 g konserwowych pieczarek z zalewą
- 2 szklanki przyprawionej tartej bułki
- 1 jajko (lekko roztrzepane)
- 1/4 szklanki łagodnego oleju
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
Podzielić mięso na steki odpowiedniej wielkości o grubości 2,5 cm.
Zanurzać w mieszaninie jajka i mleka.
Obtaczać w tartej bułce.
Rozgrzać olej w dużym rondlu.
Smażyć steki przez 2 1/2 minut z każdej strony na złoty kolor.
Na wierzch położyć pieczarki i zalać zalewą.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut.
Wymieszać mąkę z małą ilością wody.
Dodawać do sosu małymi porcjami.
Gotować na małym ogniu do zagęszczenia i od razu podawać.