Stek z pieczarkami w cieście

Składniki

  • 675 g stek
  • 225 g małych pieczarek
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostką
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 1/2 szklanki rosołu z wołowiny
  • 1/2 szklanki sherry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pokruszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki tłuszczu
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka stopionego masła

Przygotowanie

Stek okroić z tłuszczu i pokroić na 2,5 cm kawałki.

Oczyścić pieczarki. W rondelku rozgrzać połową masła. Dodać stek, pieczarki i plasterki cebuli. Dusić, do momentu aż nabiorą brązowego koloru. Dodać sos Worcestershire, rosół, sherry i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 1/4 godziny.

W rondelku podgrzać pozostałe masło. Wsypać mąkę i rumień na małym ogniu przez 5 minut. Dodać wołowinę i dusić, tak d aż mieszanina zgęstnieje. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180°C.

Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać tłuszcz, mieszać widelcem aby powstały grudki ciasta. Wlać wodę i zamieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkować jedną część i wyłożyć głęboką foremkę na ciasto o średnicy 22 cm. Napełnić wołowi mieszaniną.

Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na wierzchu. Skleić krawędzie ciasta.
Posmarować stopionym masłem. Piec w piekarniku przez około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 10 minut. Pokroić i podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *