Składniki
- 50 dag spaghetti
- 25 dag mięsa wołowego
- 25 dag mięsa wieprzowego
- 25 dag marchwi
- 15 dag pietruszki
- 25 dag cebuli
- łyżka margaryny
- 70-80 dag pomidorów w zalewie
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 3 dag skórki cytrynowej
- główka czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta rozmarynu
- szczypta bazylii
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso wołowe i wieprzowe zemleć w maszynce. Umyte i obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skórkę cytrynową, cebulę oraz czosnek drobno pokroić.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać warzywa i przyprawy, zalać pomidorami i winem, dusić do miękkości przez 45 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować 8 minut (powinien być półtwardy).
Na patelni rozpuścić łyżkę margaryny, podgrzać makaron, wyłożyć na półmisek i polać sosem.