Spaghetti

Składniki

  • 50 dag spaghetti
  • 25 dag mięsa wołowego
  • 25 dag mięsa wieprzowego
  • 25 dag marchwi
  • 15 dag pietruszki
  • 25 dag cebuli
  • łyżka margaryny
  • 70-80 dag pomidorów w zalewie
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 dag skórki cytrynowej
  • główka czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta bazylii
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso wołowe i wieprzowe zemleć w maszynce. Umyte i obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skórkę cytrynową, cebulę oraz czosnek drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na oleju, dodać warzywa i przyprawy, zalać pomidorami i winem, dusić do miękkości przez 45 minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować 8 minut (powinien być półtwardy).

Na patelni rozpuścić łyżkę margaryny, podgrzać makaron, wyłożyć na półmisek i polać sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *