Smażony makaron ryżowy z wieprzowiną

Składniki

  • 25 dag grubego makaronu ryżowego
  • 2 łyżki stołowe oleju palmowego (można go zastąpić np ryżowym albo zwykłym)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego czerwonego chili (osoby o delikatnym podniebieniu mogą ograniczyć ilość papryczki)
  • 15 dag wieprzowiny od szynki pokrojonej w niewielkie kawałki
  • 10 dag pokrojonego mięsa z krewetek tygrysich (lub małe krewetki z zalewy)
  • 4 posiekane łodygi grubego szczypioru (lub pół łodygi szczypiorku z czosnku)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru palmowego (ew. trzcinowego)
  • 2 ubite jajka
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 1/4 szklanki posiekanych uprażonych orzeszków ziemnych
  • garstka kiełków sojowych

Przygotowanie

Makaron ryżowy namoczyć we wrzątku, aż zmięknie (ok. 10 minut) i odcedzić. W woku (lub dużej głębokiej patelni) rozgrzać olej. Na gorący włożyć czosnek, chili i wieprzowinę. Smażyć, energicznie mieszając,2 minuty. Dodać krewetki. Ciągle mieszając, smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać szczypiorek i makaron. Przykryć wok i dusić minutę. Dodać sos rybny, sok z limonki, jajka i cukier. Dokładnie wymieszać, podrzucając do góry drewnianymi mieszadłami. Posypać kolendrą, orzeszkami i kiełkami sojowymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *