Składniki
- 24 pary żabich udek
- 2 dobrze roztrzepane jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki sosu miodowo-musztardowego
- 1 szklanka drobno tartej bułki
- sól
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Podzielić żabie udka na części.
Utrzeć w misce jaja, sól, pieprz cayenne i śmietanę.
Wsypać mąkę i bułkę tartą do oddzielnych miseczek.
Oprószyć żabie udka mąką.
Zanurzyć w zmieszanej z jajkami śmietanie.
Obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzać olej do 190°C.
Smażyć żabie udka na oleju przez pięć minut, aż się przyrumienią.
Ułożyć na półmisku.
Podawać z sosem.