Smażone żabie udka

Składniki

  • 24 pary żabich udek
  • 2 dobrze roztrzepane jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki sosu miodowo-musztardowego
  • 1 szklanka drobno tartej bułki
  • sól
  • pieprz cayenne

Przygotowanie

Podzielić żabie udka na części.

Utrzeć w misce jaja, sól, pieprz cayenne i śmietanę.

Wsypać mąkę i bułkę tartą do oddzielnych miseczek.

Oprószyć żabie udka mąką.

Zanurzyć w zmieszanej z jajkami śmietanie.

Obtoczyć w bułce tartej.

Rozgrzać olej do 190°C.

Smażyć żabie udka na oleju przez pięć minut, aż się przyrumienią.

Ułożyć na półmisku.

Podawać z sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *