Śląski omlet

Składniki

  • 2 jajka
  • 10 dag wędzonego boczku lub szynki
  • 1/4 średniej główki białej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, cząber, tymianek, oregano, bazylia)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkować i zblanszować, czyli obgotować w osolonym wrzątku (najlepiej na durszlaku).

Dobrze odcisnąć.

Cebulę i wędlinę drobno posie­kać, udusić na łyżce tłuszczu, dodać od­sączoną kapustę.

Dusić na małym ogniu, aż masa stanie się jednolita, ostudzić.

Bia­łka ubić ze szczyptą soli na sztywną pia­nę.

Do kapuścianej masy dodać żółtka i mąkę.

Doprawić do smaku, a na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wy­lać masę jajeczno-kapuścianą i usmażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać z do­datkiem pieczywa i pikantnego sosu, np. keczupu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *