Skrzydełka sezamowe

Składniki

  • duży ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 1,5 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu
  • posiekany szczypior z jednej dymki

Przygotowanie

stawić ruszt piekarnika na wysokości 1/3 od góry. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Wyścielić blachę fo-lią aluminiową posmarowaną olejem. Rozetrzeć czosnek z solą. Wymieszać z sosem sojowym i hoisin, z miodem, olejem i pieprzem kajeńskim. W mieszaninie obtoczyć skrzydełka, ułożyć je w jednej warstwie na blasze i piec 35 min, odwracając raz w połowie czasu pieczenia. Upieczone skrzydełka obtoczyć w sezamie i posiekanej dymce i od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *