Składniki
- duży ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- 1,5 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu
- posiekany szczypior z jednej dymki
Przygotowanie
stawić ruszt piekarnika na wysokości 1/3 od góry. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Wyścielić blachę fo-lią aluminiową posmarowaną olejem. Rozetrzeć czosnek z solą. Wymieszać z sosem sojowym i hoisin, z miodem, olejem i pieprzem kajeńskim. W mieszaninie obtoczyć skrzydełka, ułożyć je w jednej warstwie na blasze i piec 35 min, odwracając raz w połowie czasu pieczenia. Upieczone skrzydełka obtoczyć w sezamie i posiekanej dymce i od razu podawać.