Schabowe paluszki

Składniki

  • 50 dag schabu bez kości
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu)
  • 1/2 szklanki śmietany
  • przyprawa ziołowa
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka do panierowania

Przygotowanie

Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab pokroić wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki (po 2 na por­cję), panierować w mące wymieszanej z przyprawami, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.

Na rozgrza­nym tłuszczu podsmażyć paluszki, rumieniąc ze wszyst­kich stron, przełożyć do rondla.

Na pozostałym ze sma­żenia tłuszczu (gdy trzeba, tłuszcz uzupełniać) podsma­żyć posiekaną cebulę.

Gdy się zeszkli, dodać pieczar­ki i, często mieszając, smażyć, aż grzyby puszczą sok.

Przełożyć do rondla ze schabem, całość podlać rosołem, dusić do miękkości nie dłużej niż 15 minut, przy­prawić do smaku, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotować.

Podawać z ugo­towanym na sypko ryżem i sałatką z pomidorów.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *