Składniki
- 50 dag schabu bez kości
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki śmietany
- przyprawa ziołowa
- olej
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka do panierowania
Przygotowanie
Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab pokroić wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki (po 2 na porcję), panierować w mące wymieszanej z przyprawami, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć paluszki, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć do rondla.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba, tłuszcz uzupełniać) podsmażyć posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli, dodać pieczarki i, często mieszając, smażyć, aż grzyby puszczą sok.
Przełożyć do rondla ze schabem, całość podlać rosołem, dusić do miękkości nie dłużej niż 15 minut, przyprawić do smaku, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotować.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i sałatką z pomidorów.