Schab ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg młodego schabu bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek (kalifornijskie) bez pestek
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • sok z dużej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka do oprószenia schabu
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką i smaży­ć na rozgrzanej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, podlać sokiem z jabłek wymieszanym pół na pół z wodą (4 łyżkami).

Wstawić do średnio nagrzane­go piekarnika, często polewając sokiem z wodą i prze­wracając mięso na drugą stronę.

Gdy schab będzie prawie miękki, włożyć do wytworzonego sosu wypłu­kane śliwki, a mięso skropić sokiem z cytryny, bryt­fannę przykryć.

Trzymać w piekarniku przez 5 minut, następnie wyłączyć dopływ ciepła i pozostawić, by w cieple połączyły się wszystkie smaki.

Zimne mięso pokroić w cienkie pla­stry, układać na przybranym zieleniną półmisku, przybrać uprużonymi śliwkami.

Podawać z pikantnym sosem lub z sałatką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *