Składniki
- 1 kg młodego schabu bez kości
- 20 dag suszonych śliwek (kalifornijskie) bez pestek
- 1 szklanka soku z jabłek
- sok z dużej cytryny
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka do oprószenia schabu
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, podlać sokiem z jabłek wymieszanym pół na pół z wodą (4 łyżkami).
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, często polewając sokiem z wodą i przewracając mięso na drugą stronę.
Gdy schab będzie prawie miękki, włożyć do wytworzonego sosu wypłukane śliwki, a mięso skropić sokiem z cytryny, brytfannę przykryć.
Trzymać w piekarniku przez 5 minut, następnie wyłączyć dopływ ciepła i pozostawić, by w cieple połączyły się wszystkie smaki.
Zimne mięso pokroić w cienkie plastry, układać na przybranym zieleniną półmisku, przybrać uprużonymi śliwkami.
Podawać z pikantnym sosem lub z sałatką.