Schab z owocami

Składniki

  • 50 dag schabu bez kości
  • 50 dag moreli
  • 1 pęczek cebulki dymki (bez szczypiorku)
  • 1 szklanka śmietany
  • sok z niezbyt słodkiej pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyżki margaryny
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Mięso natrzeć sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Morele wydrylować i pokroić na ćwiartki. Cebulki pokroić na talarki. Mięso obsmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulki, dodać ćwierć porcji moreli i mięso, jeśli trzeba, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać śmietanę. Dusić jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu. Miękkie mięso wyjąć i pokroić na plastry, a do sosu dodać pozostałe morele i wymieszać na małym ogniu. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, a w wersji dla dorosłych do sosu można dodać jeszcze 1-2 łyżki brandy. Przed podaniem mięso włożyć do sosu. Podawać najlepiej z francuskimi kluseczkami albo ryżem na sypko.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *