Składniki
- 50 dag schabu bez kości
- 50 dag moreli
- 1 pęczek cebulki dymki (bez szczypiorku)
- 1 szklanka śmietany
- sok z niezbyt słodkiej pomarańczy lub cytryny
- 2 łyżki margaryny
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Mięso natrzeć sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Morele wydrylować i pokroić na ćwiartki. Cebulki pokroić na talarki. Mięso obsmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulki, dodać ćwierć porcji moreli i mięso, jeśli trzeba, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać śmietanę. Dusić jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu. Miękkie mięso wyjąć i pokroić na plastry, a do sosu dodać pozostałe morele i wymieszać na małym ogniu. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, a w wersji dla dorosłych do sosu można dodać jeszcze 1-2 łyżki brandy. Przed podaniem mięso włożyć do sosu. Podawać najlepiej z francuskimi kluseczkami albo ryżem na sypko.