Schab z ananasem

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • kilka plastrów ananasa (z puszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 winne jabłka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka łyżeczek koniaku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Umyty i osączony (ręcznikiem papierowym) schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.

Mocno wygnieść go ręką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek i wiórkami masła.

Dusić pod przykryciem około 1 godziny.

W połowie pieczenia posypać 1 łyżeczką cukru i majerankiem.

Po upieczeniu przestudzić i pokroić w plastry.

Ponownie ułożyć na brytfannie, na każdą porcję mięsa położyć plaster ananasa.

Dowolnie: można skropić koniakiem lub nakryć plastrem sera.

Podpiec kilka minut.

Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *