Składniki
- 80 dag wędzonego schabu bez kości
- 75 dag młodych ziemniaków (najlepiej drobnych)
- 75 dag fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- pęczek natki pietruszki
- gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek świeżego cząbru
- 2-3 liście laurowe
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody. Mięso opłukać, włożyć do wrzącej wody (musi być zakryte). Listki ziół oberwać z gałązek i włożyć wraz z liśćmi laurowymi do garnka z mięsem. Schab trzymać na bardzo małym ogniu (nie gotować!) pod przykryciem około 45 min. W tym czasie oskrobać ziemniaki, wypłukać, osączyć i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni tłuszczu, tak by z zewnątrz były chrupiące, a w środku miękkie. Przyprawić lekko solą i mocno pieprzem. Fasolkę oczyścić, pokroić, wrzucić do osolonej, wrzącej wody z cząbrem i gotować 15 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć i włożyć do rondla z gorącym tłuszczem. Dodać pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, pokroić, ułożyć na półmisku, polać kilkoma łyżkami wywaru, obłożyć fasolą i ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.