Schab w ziołach

Składniki

  • 80 dag wędzonego schabu bez kości
  • 75 dag młodych ziemniaków (najlepiej drobnych)
  • 75 dag fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek świeżego cząbru
  • 2-3 liście laurowe

Przygotowanie

W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody. Mięso opłukać, włożyć do wrzącej wody (musi być zakryte). Listki ziół oberwać z gałązek i włożyć wraz z liśćmi laurowymi do garnka z mięsem. Schab trzymać na bardzo małym ogniu (nie gotować!) pod przykryciem około 45 min. W tym czasie oskrobać ziemniaki, wypłukać, osączyć i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni tłuszczu, tak by z zewnątrz były chrupiące, a w środku miękkie. Przyprawić lekko solą i mocno pieprzem. Fasolkę oczyścić, pokroić, wrzucić do osolonej, wrzącej wody z cząbrem i gotować 15 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć i włożyć do rondla z gorącym tłuszczem. Dodać pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, pokroić, ułożyć na półmisku, polać kilkoma łyżkami wywaru, obłożyć fasolą i ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *