Schab w galarecie

Składniki

  • 80 dag schabu
  • 20 dag śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka żelatyna
  • słodka mielona papryka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • puszka brzoskwiń
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Łyżkę masła utrzeć z solą, majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem.

Zmrozić.

W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śliwce.

Otwór spiąć.

Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piec 90 minut w temp 200°C.

W trakcie skrapiać gorącą wodą.

Wyjąć, ostudzić.

Żelatynę namoczyć w winie.

Kiedy spęcznieje zalać gorącym bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści.

Odrobinę auszpiku wlać na półmisek.

Ostudzić.

Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki.

Osączyć brzoskwinie pokroić w plasterki.

Fantazyjnie ułożyć na galarecie.

Na tym umieścić plastry schabu.

Udekorować pozostałymi brzoskwiniami oraz faszerowanymi śliwkami.

Mocno ochłodzić.

Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą.

Ostudzić.

Przy podaniu na stół udekorować.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *