Składniki
- 80 dag schabu
- 20 dag śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka żelatyna
- słodka mielona papryka
- 1,5 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki białego wina
- puszka brzoskwiń
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Łyżkę masła utrzeć z solą, majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem.
Zmrozić.
W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śliwce.
Otwór spiąć.
Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec 90 minut w temp 200°C.
W trakcie skrapiać gorącą wodą.
Wyjąć, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w winie.
Kiedy spęcznieje zalać gorącym bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści.
Odrobinę auszpiku wlać na półmisek.
Ostudzić.
Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki.
Osączyć brzoskwinie pokroić w plasterki.
Fantazyjnie ułożyć na galarecie.
Na tym umieścić plastry schabu.
Udekorować pozostałymi brzoskwiniami oraz faszerowanymi śliwkami.
Mocno ochłodzić.
Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą.
Ostudzić.
Przy podaniu na stół udekorować.