Składniki
- 1 kg schabu
- 1 opakowanie (300 g) mrożonego ciasta francuskiego
- 2 cebule
- 60 dag pieczarek
- 25 dag szalotek
- 2 dag masła
- 1 pęczek tymianki
- 2 listki laurowe
- sól
- 10 ziarenek pieprzu
- pieprz
- trochę mąki do posypania blatu
Przygotowanie
Cebule obrać, podzielić na połówki.
Włożyć do rondla, dodać mięso, listki laurowe, ziarenka pieprzu.
Zalać wrzątkiem, gotować 40 minut na małym ogniu.
Pieczarki oczyścić, posiekać, usmażyć na maśle z posiekanymi cebulami.
Dodać tymianek.
Przyprawić solą i pieprzem.
Farsz grzybowy wystudzić.
Schab wyjąć z rondla i wystudzić.
Ciasto rozmrozić, płaty ułożyć jeden na drugim, rozwałkować na posypanym mąką blacie (25 x 40 cm).
Posmarować porcją farszu.
Umieścić na nim schab, posmarować resztą farszu, zawinąć w ciasto.
Piec 30 minut w temp. 200°C.
Pieczeń pokroić, można podawać z zimnymi sosami.