Schab po parysku

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • jajo
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • sól

Przygotowanie

Kotlety dokładnie rozbić, lekko oprószyć mąką i posolić.

W szerokim naczyniu dokładnie rozmieszać jajo z pozostałą mąką, odrobiną wody oraz proszkiem do pieczenia, robiąc zawiesiste ciasto.

Wkładać kotlety do ciasta, starając się, aby każdy kawałek mięsa był nim dokładnie oblepiony.

Smażyć w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor.

Po zdjęciu z patelni ułożyć je na moment na bibule, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami i surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *