Składniki
- 1 kg schabu z kością
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
Nadzienie:
- 200 g pieczarek
- 50 g orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartego chrzanu
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Drobno pokrojone pieczarki usmażyć na maśle.
Orzechy sparzyć, obrać i drobno posiekać.
Mięso oddzielić od kości.
Oczyszczone z kości resztki mięsa zmielić i połączyć z pieczarkami, chrzanem, orzechami i żółtkiem.
Doprawić do smaku przyprawami.
Mięso naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca.
W nacięcie włożyć nadzienie, obwiązać nitką, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju.
Przełożyć do brytfanki i piec 60 minut polewając wytworzonym sosem.
Pokroić w grube plastry.