Schab po królewsku

Składniki

  • 1 kg schabu z kością
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

Nadzienie:

  • 200 g pieczarek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Drobno pokrojone pieczarki usmażyć na maśle.

Orzechy sparzyć, obrać i drobno posiekać.

Mięso oddzielić od kości.

Oczyszczone z kości resztki mięsa zmielić i połączyć z pieczarkami, chrzanem, orzechami i żółtkiem.

Doprawić do smaku przyprawami.

Mięso naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca.

W nacięcie włożyć nadzienie, obwiązać nitką, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju.

Przełożyć do brytfanki i piec 60 minut polewając wytworzonym sosem.

Pokroić w grube plastry.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *