Schab karkowy w miodzie

Składniki

  • 4 plastry (całość ok. 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
  • płynny miód
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 słoiczki keczupu (po 100 g każdy)

Przygotowanie

Płaty mięsa lekko wytrzeć wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozłożyć na desce, natrzeć zmiażdżo­nym czosnkiem, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej, posmarować obficie miodem.

Folię szczelnie zawinąć i włożyć na kilka godzin do lodówki (nie dodawać żadnych innych przypraw i nie solić).

Na godzinę przed podaniem rozłożyć plastry w naczy­niu do zapiekania i włożyć do gorącego, podgrzanego do temp. 200°C piekarnika na 30-35 minut (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa).

Od czasu do czasu mię­so polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.

Gdy będzie miękkie, zalać keczupem.

Składniki po­wstałego sosu dokładnie wymieszać i ponownie wstawić mięso (na około 5 minut) do gorącego piekarnika.

Podawać do grubego makaronu typu wstążki lub do kła­dzionych klusek z półfrancuskiego ciasta.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *