Składniki
- 4 plastry (całość ok. 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
- płynny miód
- kilka ząbków czosnku
- 2 słoiczki keczupu (po 100 g każdy)
Przygotowanie
Płaty mięsa lekko wytrzeć wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozłożyć na desce, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej, posmarować obficie miodem.
Folię szczelnie zawinąć i włożyć na kilka godzin do lodówki (nie dodawać żadnych innych przypraw i nie solić).
Na godzinę przed podaniem rozłożyć plastry w naczyniu do zapiekania i włożyć do gorącego, podgrzanego do temp. 200°C piekarnika na 30-35 minut (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa).
Od czasu do czasu mięso polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
Gdy będzie miękkie, zalać keczupem.
Składniki powstałego sosu dokładnie wymieszać i ponownie wstawić mięso (na około 5 minut) do gorącego piekarnika.
Podawać do grubego makaronu typu wstążki lub do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta.