Sałatka mszczonowska

Składniki

  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 25 dag porów (tylko białe części)
  • 20 dag kiełbasy (toruńska, krakowska) albo parówek (mogą być sojowe)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 5 łyżek winnego octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra)
  • 1 łyżeczka ziarnistego kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.

Pory oczyścić i pokroić w półkrążki.

Wymieszać z ziemniakami i przełożyć do salaterki.

Oliwę ubić z octem winnym, szczyptą soli i pieprzu na jednolity sos.

Wymieszać z jarzynkami.

Przykryć folią spożywczą i wstawić na spód lodówki przy­najmniej na godzinę.

Wędlinę pokroić na plasterki, a każdy plasterek na dwie części.

Kminek uprażyć na suchej patelni.

Do sała­tki dodać wędlinę, kminek i majonez, dob­rze wymieszać.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *