Ryż z kurczakiem po florencku

Składniki

(8 porcji)

  • 4 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu
  • 450 g ugotowanego kurczaka (pokrojonego w kostkę)
  • 1/2 szklanki tartego sera Parmezan
  • 300 g szpinaku
  • 12 plasterków pomidora
  • 4 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do 180°C.

Przebrać, opłukać i posiekać szpinak.

Parzyć przez 5 minut.

Roztrzepać jajka ze śmietaną.

Dodać przyprawy, czosnek i cebulę.

Wyłożyć szpinakiem dno i boki dużego, lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek.

Włożyć ryż.

Na wierzch nałożyć kurczaka.

Polać kurczaka masą jajeczną.

Posypać serem.

Na serze ułożyć plasterki pomidora.

Piec w piekarniku przez 45-55 minut, do zrumienienia.

Podawać gorące.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *