Ryż z curry z ananasem

Składniki

  • 500 g łopatki jagnięcej
  • 450 g szpinaku w liściach
  • 250 g podłużnego ryżu
  • 1 cebula
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 3 łyżki bulionu warzywnego (Knorra)
  • 2 łyżki oleju z kiełków
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Mięso jagnięce pokroić w kostkę i z obraną i posiekaną cebulą usmażyć na gorącym oleju, dodając sproszkowane curry. Do mięsa wsypać ryż, zalać 1 l gorącej wody i zagotować. Rozpuścić w nim bulion warzywny i zmniejszyć ogień. W gotującym się lekko rosole ryż musi pęcznieć około 15 minut.

W tym czasie oczyścić liście szpinaku, przebrać i dokładnie umyć; potem odsączyć i porwać liście na grube kawałki, domieszać do ryżu i gotować razem około 5 minut.

Obrać ananasa ze skórki, wykroić rdzeń, a miąższ podzielić na małe kawałki, dodać do ryżu i podgrzać. Wszystko doprawić pikantnie do smaku pieprzem i ewentualnie solą i podawać na gorąco.

Jeśli nie mamy świeżego ananasa, można równie dobrze użyć ananasa z puszki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *