Ryż po wołomińsku

Składniki

  • 40 dag ryżu (4 torebki)
  • 15 dag wędzonego boczku lub tłustej szynki
  • 25-30 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 puszka konserwowego groszku
  • 1 szklanka mleka lub śmietany
  • grzybowa kostka rosołowa
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pikantna papryka w proszku

Przygotowanie

Boczek lub szynkę pokroić w cienkie plasterki, a ser w drobniutką kostkę.

Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odcedzić i lekko ostudzić.

Doprawić do smaku papryką i ewentualnie solą – powinien być dość pikantny.

Wymieszać z odcedzonym z zalewy groszkiem i posiekaną natką.

W natłuszczonej formie do zapiekania ukła­dać warstwami: boczek, ser i ryż z grosz­kiem.

Jajka ubić z mlekiem, lekko osolić – zalać zapiekankę.

Piec w bardzo gorącym piekarniku około 45 minut.

Przez pierwsze pół godziny dobrze jest przykryć zapiekan­kę folią aluminiową, przedziurawioną wide­lcem w kilku miejscach – ostatnie pół go­dziny zapiekanka powinna być odkryta, aby się apetycznie zarumieniła.

W piekarnikach z termoobiegiem nie trzeba jej przykrywać.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *