Składniki
- 40 dag ryżu (4 torebki)
- 15 dag wędzonego boczku lub tłustej szynki
- 25-30 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 1 puszka konserwowego groszku
- 1 szklanka mleka lub śmietany
- grzybowa kostka rosołowa
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pikantna papryka w proszku
Przygotowanie
Boczek lub szynkę pokroić w cienkie plasterki, a ser w drobniutką kostkę.
Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odcedzić i lekko ostudzić.
Doprawić do smaku papryką i ewentualnie solą – powinien być dość pikantny.
Wymieszać z odcedzonym z zalewy groszkiem i posiekaną natką.
W natłuszczonej formie do zapiekania układać warstwami: boczek, ser i ryż z groszkiem.
Jajka ubić z mlekiem, lekko osolić – zalać zapiekankę.
Piec w bardzo gorącym piekarniku około 45 minut.
Przez pierwsze pół godziny dobrze jest przykryć zapiekankę folią aluminiową, przedziurawioną widelcem w kilku miejscach – ostatnie pół godziny zapiekanka powinna być odkryta, aby się apetycznie zarumieniła.
W piekarnikach z termoobiegiem nie trzeba jej przykrywać.