Składniki
- 30 dag ryżu (3 torebki)
- 50 dag mięsa pieczonego kurczaka
- przyprawa myśliwska
- 1 duża cebula
- 25 dag pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- spora garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
- kostka rosołowa o smaku grzybowym
- ewentualnie utłuczone nasiona jałowca
- posiekana natka pietruszki
- pieprz lub papryka
- masło
- sól
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu bez rumienienia, dodać oczyszczone i poszatkowane grzyby.
Dusić na niewielkim ogniu, aż grzyby zmiękną.
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie myśliwskiej i obramienie na maśle.
Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki i odcedzić.
Wymieszać z dwoma łyżkami masła.
Wymieszać mięso z grzybami i ryżem, doprawić (masa powinna być pikantna).
Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania.
Zalać śmietaną wymieszaną z żółtym serem.
Przykryć wiórkami zimnego masła.
Zapiekać około godziny w nagrzanym piekarniku.
Podawać z surówką z kiszonej czerwonej kapusty z winem.