Ryż po myśliwsku

Składniki

  • 30 dag ryżu (3 torebki)
  • 50 dag mięsa pieczonego kurczaka
  • przyprawa myśliwska
  • 1 duża cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1 szklanka śmietany
  • spora garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
  • kostka rosołowa o smaku grzybowym
  • ewentualnie utłuczone nasiona jałowca
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz lub papryka
  • masło
  • sól

Przygotowanie

Cebulę drobno posiekać i udusić na tłusz­czu bez rumienienia, dodać oczyszczone i poszatkowane grzyby.

Dusić na niewielkim ogniu, aż grzyby zmiękną.

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie myśliw­skiej i obramienie na maśle.

Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki i odcedzić.

Wymieszać z dwoma łyżkami masła.

Wymieszać mięso z grzybami i ry­żem, doprawić (masa powinna być pikant­na).

Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania.

Zalać śmietaną wymieszaną z żółtym serem.

Przykryć wiórkami zimne­go masła.

Zapiekać około godziny w nagrza­nym piekarniku.

Podawać z surówką z ki­szonej czerwonej kapusty z winem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *