Ryż po kubańsku

Składniki

  • 250 g ryżu
  • 250 g pieczonej wołowiny
  • 60 g masła lub margaryny
  • 2 papryki (dowolny kolor)
  • 1 łyżka pasty pomidorowej (lub przecieru)
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

Ryż gotować przez 15 minut w osolonej wodzie.

W międzyczasie oczyścić paprykę z nasion, sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę, pociąć na paski i podsmażyć na oleju, dodając pastę lub przecier.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem.

Ułożyć jedną warstwę z połowy ryżu, następnie położyć warstwę z połowy przygotowanej pasty.

Na nią ułożyć pociętą w plastry wołowinę, na którą wyłożyć resztę ryżu.

Ostatnia warstwa – reszta pasty pomidorowo-paprykowej.

Całość piec przez około 25 minut w temperaturze 200- 220°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *