Składniki
- 250 g ryżu
- 250 g pieczonej wołowiny
- 60 g masła lub margaryny
- 2 papryki (dowolny kolor)
- 1 łyżka pasty pomidorowej (lub przecieru)
- 1 łyżka oleju sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie
Ryż gotować przez 15 minut w osolonej wodzie.
W międzyczasie oczyścić paprykę z nasion, sparzyć gorącą wodą, ściągnąć skórkę, pociąć na paski i podsmażyć na oleju, dodając pastę lub przecier.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem.
Ułożyć jedną warstwę z połowy ryżu, następnie położyć warstwę z połowy przygotowanej pasty.
Na nią ułożyć pociętą w plastry wołowinę, na którą wyłożyć resztę ryżu.
Ostatnia warstwa – reszta pasty pomidorowo-paprykowej.
Całość piec przez około 25 minut w temperaturze 200- 220°C.