Ryż po katalońsku

Składniki

  • 300 g ryżu
  • 250 g karkówki
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1,2 litra bulionu mięsnego
  • 1 kiełbasa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Cebulę drobno pokroić i dodać do mięsa.

Smażyć razem 3 minuty.

Dolać trochę bulionu, czosnek drobno pokrojony i dusić 10 minut.

Dodać pokrojoną na małe kawałki kiełbasę, ryż, resztę bulionu i zagotować.

Wierzch potrawy posypać groszkiem i gotować pod przykryciem.

Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 minuty.

Posypać natką pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *