Rybne szaszłyki

Składniki

  • 50 dag średniej wielkości, w miarę równych pieczarek
  • 3 duże, najlepiej podłużne cebule
  • 50 dag filetów z dorsza (najodpowiedniejszy świeży)
  • 20 dag chudego, wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • przyprawa do ryb
  • cząstki pomidora
  • natka pietruszki
  • liście sałaty
  • sok z 1 /2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć przypra­wą do ryb, odstawić w chłodne miejsce.

Z umytych, osuszonych pieczarek wyciąć trzony, cebulę pokroić w niezbyt grube krążki.

Filety lekko obsuszyć, pokroić w kostkę nieco mniejszą od pieczarek.

Na rożenki nadzie­wać w równych ilościach kapelusze pieczarek, cebulę, boczek, kawałki ryby.

Tak przygotowane, oprószyć przy­prawami i odstawić w chłodne miejsce.

Na 20 minut przed podaniem szaszłyczki obficie posmarować olejem i smażyć na ruszcie ogrodowym lub elektrycznym al­bo na dużej patelni.

Podawać gorące, ułożone na li­ściach sałaty, przybrane cząstkami pomidora i natką pie­truszki.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *